Poep en plasproblemen bij kinderen
Heeft u zoon of dochter problemen met het ophouden van zijn of haar poep of plas of kan hij of zij juist niet naar de wc? Is er regelmatig sprake van natte plekken of een veeg in de onderbroek en schaamt uw kind of uzelf zich er voor?
Bekkenbodemtherapie kan u helpen!
Wat is een kinderbekkenfysiotherapeut?
Een kinderbekkenfysiotherapeut is een kinder-of bekkenfysiotherapeut die nog een speciale opleiding/cursus heeft gevolgd om een kind met bekkenbodemklachten (bekkenbodem functiestoornissen) op een speelse manier te kunnen begeleiden en te helpen.
De bekkenbodem is een spierlaag onder in onze buik/bekken en heeft drie functies te weten;
- Helpen sluiten en openen van de anus, het poepgaatje.
- Helpen sluiten en openen van de urinebuis, de plasbuis.
- Dragen van de buikorganen.
Stoornissen van de bekkenbodem bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Ook kunnen door een operatie in het buik- of het bekkengebied of door traumatische ervaring klachten ontstaan.
Het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem kan leiden tot klachten.
De klachten die uw zoon of dochter kan hebben kunnen bestaan uit:
- Urine – en/of ontlastingsverlies
- Heel vaak moeten plassen
- Te lang ophouden van de plas
- Moeite om op tijd op het toilet te zijn
- Bedplassen
- Verstopping in de darmen (obstipatie)
- Verminderde eetlust, buikpijn, lusteloosheid
- Blaasontstekingen
- Angst om te plassen of te poepen
- Alleen in de luier willen poepen
- In de broek poepen
- Vegen ontlasting in de onderbroek
Hoe gaat de kinderbekkenfysiotherapeut te werk?
Als eerste zal er aan de hand van een vraaggesprek bekeken worden wat de hulpvraag van u en/of uw kind is. Er zal bekeken worden waar de klachten uit bestaan. Hierna zal er een lichamelijk onderzoek en inspectie plaatsvinden. Tevens wordt er van u verwacht dat u een plas en/of poepdagboekje en een vochtinnamelijst invult. Het dagboek geeft inzicht in het poep/plasgedrag van uw kind. Aanvullend onderzoek, wanneer nodig, zal in overleg met de verwijzer plaatsvinden.
De behandeling zal vooral bestaan uit het geven van voorlichting en gerichte adviezen met betrekking tot toilettraining, drinken en voeding. Het is belangrijk dat uw kind leert hoe de bekkenbodem werkt. Ook zal uw kind op een speelse wijze leren voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe zij daarover controle krijgen.